Jump to content

[News] - Monede și bijuterii din aur din secolul XI, descoperite de un bărbat din Prahova. Cui i-ar fi aparținut comoara


kenveloo-

Recommended Posts

detector de metale

Un tezaur unicat în România a fost descoperit, în primăvara acestui an, în zona de sud a judeţului Prahova de către un pasionat de istorie, a anunțat luni şeful Biroului de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă.

Potrivit acestuia, tezaurul este format din 35 de monede, 4 cercei din aur şi un cercel din argint, piesele datând din secolul XI.

Bogdan Ciupercă a explicat, într-o conferinţă de presă, că aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute în judeţ în ultimii 30 de ani, unicitatea tezaurului fiind dată de faptul că acesta provine din secolul XI, o perioadă "agitată" în istoria Dunării, dar şi de faptul că monedele fac parte dintr-o singură emisiune a unui singur împărat bizantin - Nichifor III Botaneiates (1078 - 1081), astfel de descoperiri fiind rarităţi.

"Sunt 35 de monede şi 4 cercei din aur şi un cercel din argint, care urmează să fie restaurat. Prezenţa cerceilor sugerează că această mică comoară a aparţinut unui militar. Există acest obicei (...) legat de faptul că soldaţii, în taberele militare, jucau jocuri de noroc", a spus dr. Bogdan Ciupercă, citat de Agerpres.

El a precizat că piesele descoperite de către pasionatul de istorie cu detectorul de metale vor fi incluse în patrimoniul cultural naţional, iar cel care le-a găsit va fi recompensat cu o sumă reprezentând 45% din evaluarea finală a tezaurului.

 

sursa: digi24.ro

Pentru orice problemă în legătură cu forumul / server mă poţi contacta pe STEAM sau pe TeamSpeak unde mă găseşti online 24/24.

Te rog să citeşti regulamentul comunităţii ca să nu avem neînţelegeri pe viitor.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Kent locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this website, you agree to our Terms of Use and Guidelines