Jump to content

[Gastronomie] • Friptura din carne de miel


Seraphim

Recommended Posts

friptura de miel

CUM SE PREPARĂ FRIPTURA DIN CARNE DE MIEL

Carnea slabă de miel are puţine calorii, este o carne roșie, bogată în acizi grași, conţine fier, seleniu, zinc (100 g carne de miel conţine 40% din doza zilnică recomandată de zinc) şi complexul de vitamine B.

CUM SĂ ALEGI CORECT CARNEA DE MIEL

  • carnea proaspătă are o culoare rozalie
  • produsul nu trebuie să miroasă
  • mielul trebuie să aibă peste 10-12 kg
  • carnea trebuie să fie elastică şi să nu fie lipicioasă
  • grăsimea de miel este tare, uscată, sfărâmicioasă şi albă
  • organele să nu aibă pete sau noduli

BAIŢ PENTRU CARNEA DE MIEL

Friptura va fi în mod grantat mult mai gustoasă şi mai fragedă dacă ţineţi carnea de miel la macerat în baiţ, la rece, cu câteva ore înainte de a o prepara. Pentru pregătirea unui baiţ de calitate pentru 8 cotlete medii de miel ( aproximativ 1600 gr de carne), avem nevoie de:

  • 1 cană de ulei de măsline extra-vergine, presat la rece, de aproximativ 250 ml
  • 6 legături de usturoi verde, după preferinţă se poate pune şi ceapă verde, tot 6 legături
  • vin alb de calitate superioară: 1 litru
  • puţin cimbru
  • 2 frunze de salvie
  • 4 fire de busuioc verde
  • câteva foi de dafin
  • piper negru
  • sare

Usturoiul se taie în bucăţi mai mici, la fel şi ceapa. Se mărunţesc firele de busuioc cu atenţie.

Toate ingredientele se pun într-o cratiţă, se amestecă şi toarnă peste ele vinul. Piperul negru şi sarea se adaugă potrivit, după gust. Cantitatea de baiţ trebuie să fie suficientă pentru a putea acoperi întreaga canitate de carne de miel.

Carnea de miel, bine proporţionată, spălată şi ştearsă cu un prosop de bumbac se pune în cratiţă.  Peste carne se toarnă baiţul şi se acoperă cu o folie de plastic sau un capac de inox, acoperit cu un prosop de bumbac pentru o bună etanşeizare. Vasul în care este pusă carnea se pune la rece, în frigider, unde este ţinut timp de o zi. Cea mai mică perioadă de păstrare în baiţ este de minim 4 ore!

PREPARAREA FRIPTURII DE MIEL

A doua zi se scoate se lasa jumatate de ora afara (ca sa ajunga la temperatura camerei) apoi se pregăteşte la cuptor.
Aşezaţi carnea de miel într-o tavă şi o introduceţi la cuptor la 190C pentru aproximativ 20 de minute. Coborâţi apoi temparatura cuptorului la 150C şi mai lăsaţi 2 ore. Stropiţi carnea cu sosul din tavă la 25-30 de minute pentru a se păstra fragedă.

Acoperiţi friptura cu folie de aluminiu şi lăsaţi-o să stea 15 minute înainte de a o tăia.

Friptura de miel se poate servi cu diverse garnituri, în funcţie de preferinţă, cum ar fi: orez sau cuşcuş, sote de mazăre sau morcovi, sparanghel, anghinare cartofi natur, fasole verde.

friptura din carne de miel -preparatul final intr-un platou cu brocoli si cartofi copti

Sursa: gastronomie.rfi.ro

"Cei mai mulți oameni nu se maturizează, ci doar cresc"  - Leo Rosten

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this website, you agree to our Terms of Use and Guidelines