Jump to content

[SOFTWARE] Asus VivoBook Pro 14X OLED review – portabil și echilibrat


WarNinG

Recommended Posts

Quote

Pe scurt: Oferind un procesor Ryzen 7 5800H și o placă video RTX 3050Ti, VivoBook Pro 14X este un ultra-portabil multivalent care poate ataca fără probleme sarcinile uzuale, aplicațiile pretențioase și, într-o măsură, chiar și jocurile. Dincolo de specificații, excelentul ecran OLED 2.8K 16:10 de 14 inchi este principalul său atuu în fața competiției, însă trebuie să analizați dacă aveți neapărat nevoie de acest tip de panel într-un produs atât de compact, în dauna alternativelor cu ecran IPS de 14 inchi, construcții ceva mai grele, dar hardware mai puternic și prețuri similare.Produs testat: Asus Vivobook Pro 14X OLED   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: de la 6500 Lei

asusvivobookpro14oled-1.jpg

După mulți ani de abandon, Asus au readus la viață una dintre seriile lor populare ale trecutului, VivoBook Pro.

Ca și în trecut, modelele VivoBook Pro 2021 sunt produse multivalente și echilibrate, un mix interesant de portabilitate, performanțe și ecrane OLED, în pachete cu prețuri competitive.

Vom acoperi întreaga familie VivoBook Pro pe parcursul unor articole viitoare, iar aici vom discuta despre poate cel mai interesant model al acestei serii, VivoBook Pro 14X M7400QE.

Acesta este contruit pe o platformă AMD full-power, ce urcă până la configurații cu Ryzen 9 5900HX, alături de soluții grafice mid-range Nvidia RTX și un ecran OLED 2.8K 90Hz de 14-inch, cu 100% acoperire DCI-P3.

Asus marketează acest VivoBook Pro 14X ca unul destinat utilizării de zi cu zi și creatorilor de conținut, prin prisma hardware-ului performant, ecranului cu panel de bună calitate, și a construcției relativ compacte și portabile, disponibile la un preț ce pleacă de la circa 6500 de lei la lansare în cazul configurației testat de noi.

asus-vivobook-pro-oled-main-840x336.jpg

Construcție și design

VivoBook Pro 14X are dimensiuni rezonabile pentru un laptop cu ecran de 14 inchi și o configurație hardware de acest fel.

În comparație, Razer Blade 14 este ceva mai scund și mai scurt, dar mai lat și mult mai greu, în timp ce Zephyrus G14 este mai mare, mai gros și mai greu. Este adevărat că aceste laptopuri sunt și mai performante, în special pe partea de grafică, dar VivoBook Pro 14X rămâne un sistem portabil echilibrat care împacă bine puterea și dimensiunile.

asus-vivobook-pro-oled-1-840x538.jpg

Carcasa este confecționată integral din metal, aceasta oferind deci o senzație plăcută de fermitate și o rezistență bună la apăsări sau torsiune . În plus, nici nu este subminată de zgomote neplăcute atunci când este apăsată sau ridicată de margini.

Designul nu este atât de atrăgător sau exclusivist ca în cazul laptopurilor mai scumpe, însă, dincolo de textura rugoasă neatractivă a ramei ecranului, nu prea avem ce să-i reproșăm. Cel mai mult mi-a plăcut capacul redesenat și decorat cu o siglă în relief, chiar dacă aș fi putut trăi fericit și fără hașhtag-urile și mesajele inspiratoare care o însoțesc.

asus-vivobook-pro-14x-oled-exterior-300x asus-vivobook-pro-14x-oled-interior-300x asus-vivobook-pro-14x-oled-profile-300x1

VivoBook Pro 14X este oferit atât în varianta alb/argintie aici de față, cât și într-o variantă gri închis. În mod normal, aș fi fost atras de varianta mai închisă la culoare, însă noul laptop ASUS nu este afectat de problema remarcată la precedentele modele albe ale companiei deoarece folosește o tastatură de culoare gri. Astfel este evitată problema enervantă a lizibilității reduse a tastelor albe din cauza contrastului foarte redus în momentul utilizării sistemului de iluminare, VivoBook Pro 14X fiind mult mai puțin deranjant din acest punct de vedere.

asus-vivobook-pro-14x-oled-keyboard-clic asus-vivobook-pro-14x-oled-exterior2-300 asus-vivobook-pro-14x-oled-back-300x194.

O altă schimbare bună este renunțarea la vechiul buton Power cu indicator LED încorporat, care era deranjant pe întuneric, în favoarea unuia cu senzor de amprentă. Mai mult, și restul indicatoarelor luminoase au fost mutate pe laterale, o veste bună pentru cei care vor să folosească laptopul pe întuneric pentru redarea video sau lucru.

Laptopul este practic deoarece piciorușele cauciucate asigură o priză fermă pe birou, muchiile sau colțurile sunt teșite și nu amenință încheieturile, iar ecranul poate fi deschis ușor cu o singură mână. Balamaua ecranului este suficient de moale pentru a putea fi operată ușor și suficient de tare pentru a ține ecranul deschis în orice poziție, doar deschiderea maximă de 150 de grade fiind cam mică pentru un ultra-portabil.

asus-vivobook-pro-14x-oled-clikcpad-whee asus-vivobook-pro-14x-oled-interior-oled asus-vivobook-pro-14x-oled-interior-fron

Există două aspecte mai puțin plăcute atunci când vorbim de design. Mai întâi de toate, porturile sunt înghesuite în partea dreaptă, promițând să facă zile grele celor care obișnuiesc să folosească un mouse deoarece cablurile vor aglomera zona necesară pentru lucru. În plus, este oferit un singur port USB-A 3.2 Gen 1 iar portul USB-C poate fi folosit doar pentru date, nu și pentru încărcare sau ieșire video, o penalizare specifică platformei AMD deoarece varianta Intel a lui VivoBook 14X oferă și Thunderbolt 4 cu video și încărcare.

asus-vivobook-pro-14x-oled-sides-back-30 asus-vivobook-pro-14x-oled-sides-front-3 asus-vivobook-pro-14x-oled-sides-left-30

În al doilea rând, sistemul de răcire evacuează o parte din aerul cald direct în partea inferioară a ecranului, o alegere pe care ASUS a mai făcut-o în trecut. Este drept, doar o parte din aerul cald ajunge pe ecran, nu tot, așa cum am văzut înainte, iar temperaturile măsurate nu au fost atât de mari ca în alte cazuri, ceea ce promite să nu afecteze fiabilitatea pe termen lung, însă tot nu sunt fericit cu această alegere.

asus-vivobook-pro-14x-oled-cooling-840x3

Privind deci în ansamblul, ASUS VivoBook Pro 14X este un laptop din gama intermediară care oferă o portabilitate suficient de bună, o platformă hardware puternică pentru clasa lui și un ecran excelent, toate la un preț mai accesibil decât al unui model de vârf, ceea ce implică, în mod evident, și unele compromisuri.

Tastatură și touchpad

Tastatura și touchpad-ul alese de ASUS pentru acest nou membru al gamei VivoBook Pro sunt o versiune parțial actualizată a celor deja cunoscute de la modelele anterioare VivoBook.

Aranjarea tastelor este un standard pentru laptopurile ASUS de 14”, remarcându-se doar înlocuirea butonului Power cu LED cu unul dotat cu senzor pentru amprentă. Din păcate, coloana de taste funcționale din dreapta a fost eliminată, butoanele PgUp/PgDn/Home/End fiind acum doar funcții secundare ale tastelor direcționale, schimbarea fiind destul de nefericită pentru un laptop gândit pentru lucru.

asus-vivobook-pro-14x-oled-keyboard-clic

Experiența în utilizare este mai bună decât la precedentele VivoBook deoarece răspunsul este mai ferm iar acuratețea este mai ridicată, având de-a face cu o implementare mai bună chiar decât recentul ZenBook 14X.

Sistemul de iluminare este alb, oferă trei trepte de intensitate și un indicator pentru Caps Lock. După cum am zis deja mai sus, ASUS a ales acum taste de culoare gri cu două nuanțe diferite, care oferă un contrast, și implicit o lizibilitate, mai bună decât în cazul vechilor taste albe. Evident, dacă alegeți un VivoBook Pro 14X în varianta gri închis, această problemă nu va exista deloc deoarece aceasta oferă taste negre sau gri închis cu contrast ridicat.

asus-vivobook-pro-14x-oled-keyboard-stro asus-vivobook-pro-14x-oled-keyboard-ligh asus-vivobook-pro-14x-oled-finger-sensor

Touchpad-ul este amplasat central și oferă o suprafață generoasă acoperită cu sticlă. Acesta nu are nici o problemă cu gesturile rapide sau complexe, însă ranforsarea lui nu este tot atât de bună ca în cazul laptopurilor din gama ZenBook.

Touchpad-ul nu include un bloc numeric virtual, acesta fiind înlocuit de ASUS DialPad. Activat cu o mișcare făcută în colțul din dreapta, DialPad oferă acces rapid la reglajele pentru luminozitatea ecranului și nivelul audio, dar poate fi particularizat din cadrul aplicației ProArt Creator și se integrează chiar și cu aplicațiile consacrate Adobe precum Photoshop, Premiere sau After Effects.

if( document.cookie.indexOf("cookieconsent") === -1 ){ (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 1; } else { (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 0; } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

asus-vivobook-pro-14x-oled-screen-colors asus-vivobook-pro-14x-oled-screen-bezel- asus-vivobook-pro-14x-oled-screen-angle-

3DMark CPU Profile Test, această implementare a lui Ryzen 7 5800H s-a situat, din nou, la 10-15% în urma implementărilor mai puternice cu răcire mai bună și TDP mai generos

3dmark-cpu-840x466.jpg.webp

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this website, you agree to our Terms of Use and Guidelines