Jump to content

The Dictator


taken

Recommended Posts

The Dictator este un film de comedie neagră de satiră politică din 2012, co-scris și cu Sacha Baron Cohen ca al patrulea lungmetraj într-un rol principal. Filmul este regizat de Larry Charles, care a regizat anterior mockumentarele lui Baron Cohen, Borat și Brüno. Baron Cohen, în rolul amiralului general Aladeen, dictatorul fictivei Republici Wadiya care vizitează Statele Unite, joacă alături de Anna Faris, Ben Kingsley, Jason Mantzoukas și o apariție necreditată a lui John C. Reilly. Producătorii Jeff Schaffer și David Mandel au spus că personajul lui Baron Cohen a fost inspirat de dictatori din viața reală precum Kim Jong-il, Idi Amin, Muammar Gaddafi, Mobutu Sese Seko și Saparmurat Niyazov.[6] Creditele de deschidere ale filmului îl dedică lui Kim Jong-il, „în memorie iubitoare”. A primit recenzii mixte de la critici și a încasat 179 de milioane de dolari.
spacer.png  spacer.png


Complot :

Timp de 40 de ani, națiunea fictivă nord-africană Wadiya (afișată ca învecinată cu granițele Eritreei pe o hartă) a fost condusă de amiralul general Haffaz Aladeen, un dictator copilăresc, sexist, anti-occidental și antisemit, care se înconjoară cu gărzi de corp de sex feminin, sponsorizează terorismul (în special oferind adăpost liderului al-Qaeda Osama Bin Laden după „i-au ucis dublul în urmă cu un an”), schimbă multe cuvinte din dicționarul Wadiyan în „Aladeen” și lucrează la dezvoltarea armelor nucleare în „ distruge Israelul”.

De asemenea, refuză să vândă câmpurile petroliere ale lui Wadiya, o promisiune pe care a făcut-o tatălui său înainte de moarte. După ce Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite decide să intervină militar, Aladeen călătorește la sediul ONU din New York pentru a se adresa consiliului. La scurt timp după sosire, Aladeen este răpit de Clayton, presupus responsabil cu pregătirile de securitate, dar de fapt un asasin angajat de unchiul său trădător Tamir, pe care tatăl lui Aladeen l-a trecut ca succesor în favoarea fiului său. Tamir îl înlocuiește apoi pe Aladeen cu un asemănător imbecil pe nume Efawadh, pe care intenționează să-l manipuleze pentru a semna un document de democratizare nominală a Wadiya, în timp ce deschid câmpurile petroliere ale țării intereselor străine.

Aladeen scapă după ce Clayton se arde accidental până la moarte într-o încercare eșuată de tortură. Când cadavrul său ars este descoperit, Tamir crede că Aladeen a fost ucis. Cu toate acestea, Aladeen este practic de nerecunoscut, deoarece Clayton și-a bărbierit barba emblematică înainte de moarte.Rătăcind prin New York în haine civile, Aladeen (presupunând identitatea falsă a lui „Allison Burgers”) o întâlnește pe Zoey, o activistă pentru drepturile omului care îi oferă un loc de muncă la cooperativa ei de viață alternativă, progresistă din punct de vedere social.

Aladeen refuză oferta și îl întâlnește pe „Nuclear” Nadal, fostul șef al programului de arme nucleare al Wadiya, pe care Aladeen credea că l-a executat anterior într-o ceartă despre proiectarea focosului. Aladeen îl urmărește în districtul „Little Wadiya” din New York, care este populat de refugiați din propria sa țară, și îl întâlnește în „Death to Aladeen Restaurant”, un restaurant condus și vizitat de numeroși oameni cărora Aladeen ordonase să fie executat. După o încercare eșuată de a-și acoperi identitatea, Aladeen este acuzat de chelnerul restaurantului și de refugiați că este un „simpatizant al lui Aladeen”. Nadal îl salvează pe Aladeen de a fi atacat și îi dezvăluie lui Aladeen că toți oamenii pe care îi ordonase să fie executați sunt trimiși în exil în Statele Unite, deoarece călăul este membru al mișcării de rezistență. Nadal este de acord să-l ajute pe Aladeen să zădărnicească complotul lui Tamir și să-și recapete puterea, cu condiția ca Aladeen să-l facă din nou șef al programului nuclear al lui Wadiya. Aladeen este de acord și acceptă oferta de muncă a lui Zoey, deoarece ea face mese la hotelul unde urmează să aibă loc semnarea.

Aladeen se apropie mai mult de Zoey după ce ea refuză avansurile sale sexuale și îl învață cum să se masturbeze și, în cele din urmă, se îndrăgostește de ea după ce a văzut-o supărată. Întorcându-și afacerea aflată în dificultate a lui Zoey, Aladeen începe să impună tuturor programelor stricte, formând un cult al personalității în jurul lui Zoey și intimidând un inspector să dea magazinului o recenzie bună.Cu toate acestea, relația lui Aladeen cu Zoey devine tensionată după ce el decide să fie sincer cu ea și să-și dezvăluie adevăratul sine; ea nu poate iubi un bărbat care a fost atât de brutal cu propriul său popor. După ce a dobândit o nouă barbă luată dintr-un cadavru, Aladeen intră în tiroliană în hotel și îi spune lui Efawadh că și-a revenit; dublul lui a fost păcălit să creadă că Liderul Suprem era bolnav. La ceremonia de semnare, el sfâșie documentul lui Tamir în fața presei și ține un discurs pasional în care lăuda virtuțile dictaturii, făcând paralele neintenționate cu problemele actuale din Statele Unite


Cu toate acestea, odată ce o vede pe Zoey în cameră, el își declară dragostea pentru ea și, știind părerile puternice ale lui Zoey, promite să-și democratizeze țara și să deschidă câmpurile petroliere ale lui Wadiya pentru afaceri, dar într-un mod în care populația generală va beneficia. Furios că Aladeen rămâne la putere,

Tamir încearcă să-l împuște, dar Efawadh sare în fața glonțului și supraviețuiește, deoarece treaba lui este „să fie împușcat în cap”. Tamir este arestat ulterior. Un an mai târziu, Wadiya ține primele alegeri democratice, deși sunt trucate în favoarea lui Aladeen (care a adăugat acum titlul de „Președinte prim-ministru” anteriorului său Amiral-General). Ulterior, se căsătorește cu Zoey, dar este șocat când ea sparge un pahar cu piciorul și se dezvăluie că este evreică; de-a lungul filmului a fost arătat jurând că va distruge Israelul.
Scenele din timpul creditelor arată convoiul lui Aladeen, format acum din mașini ecologice, Aladeen vizitând un Nadal reinstalat, iar mai târziu Zoey dezvăluind într-un interviu de televiziune că este însărcinată cu primul copil al cuplului. Aladeen răspunde la știri întrebând dacă Zoey are „un băiat sau un avort”.

Sursa

 

  • Like 1

 

spacer.png

CONTACT ME FOR PROBLEMS AND QUESTIONS | CONTACTATI-MA PENTRU PROBLEME SI INTREBARI

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this website, you agree to our Terms of Use and Guidelines