Jump to content

[ Stiri ] iPhone 13 vs iPhone 14


taken

Recommended Posts

iPhone 13 vs iPhone 14 - design și culori

 

Pentru că am ales să fac o comparație între iPhone 13 și iPhone 14, adică între modelele de bază ale seriilor cu același nume, diferențe în ceea ce privește designul celor două telefoane nu prea văd. 

iPhone 14 arată aproape identic cu iPhone 13. Ambele dispozitive sunt îmbrăcate în sticla mată, specifică modelelor premium de la Apple. Și, deși zvonurile anticipau că iPhone 14 va veni protejat de jur împrejur de o ramă din titan, se pare că producătorul american a ales să meargă tot pe marginile din aluminiu, prezente atât pe telefoanele lansate anul trecut, cât și pe cele din seria iPhone 12. 


 

Vorbim și de dimensiuni similare între cele două modele (146.7 x 71.5 x 7.8 mm versus 146.7 x 71.5 x 7.7 mm), cu o diferență foarte mică atunci când vine vorba de greutatea acestora. iPhone 14 cântărește 172 de grame, în timp ce iPhone 13 are 174 de grame. 

Atât iPhone 14, cât și iPhone 13, sunt certificate IP68, ceea ce înseamnă că rezistă la stropirea sau submersia în apă (până la 6 metri, timp de 30 de minute, așa cum promite Apple), dar și la particulele fine de praf.

O comparație între iPhone 13 și iPhone 14 s-ar preta și la capitolul culori. Carcasele celor două modele păstrează patru culori care se regăsesc pe ambele modele (Midnight, Starlight, Blue și Red). Iar dacă iPhone 13 poate veni și în variantele Pink și Green (acea nuanță de verde-pădure care a făcut furori anul trecut), iPhone 14 mai are o singură opțiune de culoare a carcasei, adică Purple, un mov cel puțin interesant. 





iphone_14_gkg1tgcszaai_large_2x_9ea133ec

 

Interesant ar mai putea fi și să știi că Apple a eliminat tăvița SIM pentru modelele de iPhone 14 din SUA, ceea ce înseamnă că vorbim de un telefon care poate fi folosit numai cu eSIM pe partea cealaltă a oceanului.

Așadar, atunci când vorbim de design și culori, singurele diferențe între iPhone 13 și iPhone 14 ar putea fi cele de greutate (pe care nu le vei sesiza) și de culoare a carcaselor, deci nimic interesant, din punctul meu de vedere, mai ales dacă obișnuiești să-ți protejezi telefonul cu o husă, care schimbă mult din aspectul dispozitivului sau din nuanța acestuia.




 

iPhone 13 vs iPhone 14 - display

iPhone 14 vine echipat cu un scut ceramic în spatele display-ului, care îi asigură o durabilitate sporită. Exact cum are și iPhone 13. 

Ecranele celor două modele lansate la diferență de un an sunt identice. Vorbim de același display, un Super Retina XDR OLED, cu HDR10, de 6,1 inch, cu o rezoluție de 1170 x 2532 pixeli, aceeași luminozitate și rezistență la zgârieturi, mulțumită stratului oleofobic cu care e „blindat”. Iar dacă cei 6 inch de ecran nu te mulțumesc, poți opta pentru varianta ceva mai mare, iPhone 14 Plus, primul de acest tip, cu un display de 6,7 inch. 

Nu, iPhone-ul n-a scăpat de notch-ul din ecran nici măcar în 2022 pe modelul de bază al seriei cu numărul 13. Doar modelele Pro și Pro Max s-au debarasat de el și au preluat o „pastilă” în ecran. 

i_02f61934d8.jpg

 

iPhone 13 vs iPhone 14 - camere

Dacă iPhone 13 și-a schimbat modul în care are așezate camerele, mutându-le de pe verticală, așa cum erau la iPhone 12, pe diagonală, iPhone 14 păstrează aceeași variantă oblică a obiectivelor. 

Din păcate, varianta de bază a ultimei serii Apple aduce un upgrade minimal pe camere. iPhone 14 dispune de o pereche de camere a câte 12MP fiecare, care acoperă unghiurile wide și ultrawide. Dar, de această dată, senzorul principal al telefonului este unul cu pixeli mai mari (1,9 microni) și cu o deschidere ƒ/1,5 mai rapidă, dar și cu o stabilizare a imaginii prin schimbarea senzorului. 

Camera frontală de pe iPhone 14 s-a schimbat și ea. Cu puțin, dar s-a schimbat. Această nouă lentilă TrueDepth are o deschidere ƒ/1,9, care ar trebui să scoată poze impecabile chiar și în condiții de lumină slabă. În schimb, iPhone 13 folosește o cameră selfie cu o deschidere ƒ/2.2. Atât iPhone 14, cât și iPhone 14 Plus, aduc un autofocus îmbunătățit pe camera frontală. 

Cât despre funcția de filmare a lui iPhone 14, și aici regăsim un upgrade, față de modelele anterioare. Deși nu s-a plâns nimeni de stabilizarea cu care iPhone 13 reușea să surprindă cadrele în mișcare, modul de acțiune de pe iPhone 14 fixează și mai bine imaginile, chiar dacă filmezi cu telefon din mers. E ca și cum ai avea un gimbal invizibil în mână. 

ia_6bff1928f1.jpg

 

iPhone 13 vs iPhone 14 - baterie

La capitolul baterie, nu întâlnim mari diferențe între iPhone 13 și iPhone 14. Cel dintâi lansat are 3240 mAh, pe când modelul pe care l-am descoperit nu demult are un acumulator de 3279 mAh. Apple susține că ambele telefoane pot depăși 12 ore de utilizare fără să aibă nevoie de încărcător, însă eu aș completa cu ideea că depinde cum îți folosești telefonul și câte aplicații ai deschise concomitent.

Ca să-ți faci o idee, iPhone 12 vine cu o baterie de 2815 mAh, deci upgrade-ul la acest capitol este unul măricel la ultimele generații de telefoane Apple. Însă între cele două modele, iPhone 13 și iPhone 14, diferențele în ceea ce privește capacitatea acumulatorului sunt mult prea mici să conteze.

iaa_3d6d31d6d8.jpg

 

iPhone 13 vs iPhone 14 - procesor și stocare

În mod normal, fiecare generație de iPhone-uri venea echipată cu un chipset nou-nouț. Nu este și cazul seriei iPhone 14, care, spre surprinderea fanilor brandului, a rămas cu modelul Bionic A15, care a alimentat și gama iPhone 13

Doar modelele Pro ale acestei ultime serii au A16 Bionic (4 nm), noua generație de cipuri de la Apple. 

A15 rămâne, totuși, un cip destul de puternic, care aduce același CPU cu 6 nuclee și 16 nuclee Neural Engine. 

În ceea ce privește capacitățile de stocare, noile telefoane Apple din seria 14 primesc un upgrade pe RAMi. Concret, vei putea alege dintre un iPhone 14 cu 128GB și 6GB RAM, unul cu 256GB și 6GB RAM sau unul cu 512GB și 6GB RAM. 

Variantele Pro au și varianta generoasă de stocare de 1TB la cei 6GB RAM. Prin comparație, opțiunile de stocare în cazul modelului iPhone 13 erau de 128GB, 256GB, respectiv 512GB la 4GB RAM. Deci și la acest capitol putem observa o diferență între iPhone 13 și iPhone 14


sursa - 1

sursa - 2

sursa - 3 



 

 


 

 

spacer.png

CONTACT ME FOR PROBLEMS AND QUESTIONS | CONTACTATI-MA PENTRU PROBLEME SI INTREBARI

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this website, you agree to our Terms of Use and Guidelines