Jump to content

Petrila

Members
  • Posts

    86
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Posts posted by Petrila

  1. Ce este Windows 10X, noul sistem de operare lansat de Microsoft. Dispozitivele revoluționare pe care va putea fi instalat

     

    Windows 10X este, probabil, una dintre cele mai surprinzătoare lansări ale Microsoft din ultima perioadă, mai ales că este replica lui Windows 10 construită special pentru dispozitivele cu două ecrane. 
    Acesta a mai fost adus în discuție sub denumirea de „Windows Lite” și va rula, cel mai probabil, pe dispozitivul cu nume de cod „Centaurus”, pe gadeturi pliabile sau pe unele cu două ecrane.

    q2.png 

    Comparativ cu varianta standard a Windows 10, Windows 10X va rula aplicațiile în fluxuri comune de date, adică se va baza pe virtualizare pentru a deschide majoritatea programelor prin intermediul Internetului, în loc să le ruleze local, de la hard disk. 

    Așadar, Microsoft susține că acest sistem de operare nu este unul nou, ci preia atributele lui Microsoft 10 și le face mult mai adaptabile diferiților factori. Acest lucru înseamnă și că nu vei putea cumpăra o copy individuală a Windows 10X, iar utilizatorii îl vor putea instala doar pe noile dispozitive cu două ecrane. 

    Nici designul nu diferă deloc de sistemul de operare cu care suntem deja obișnuiți, dar are toate funcțiile necesare pentru glisarea aplicațiilor între dispozitive sau pentru extinderea lor pe două display-uri. 

    Spre deosebire de Windows 10S, care putea rula doar seturi mici de aplicații, Windows 10X va permite încărcarea oricărui program, indiferent că este o aplicație web sau una Win32. De asemenea, compania susține că dezvoltatorii nu vor fi nevoiți să modifice nimic în softurile realizate de ei pentru a le face să ruleze noul sistem de operare. Chiar Windows 10X va face acest lucru pentru ei. 

    Resursa

  2. Win 10 

    Microsoft mai închide un capitol nereușit din istoria sa în acest final de an.
    10 decembrie 2019 este ultima zi în care sistemul de operare Windows 10 Mobile va mai primi suport din partea gigantului Microsoft, care a decis să îl închidă.

    Odată cu acest final de eră, Microsoft plănuiește să se reorienteze spre alte soluții dedicate pentru piața de dispozitive mobile, concentrându-se mai ales spre aplicații și dezvoltarea device-urilor Surface.

    Dispozitivele care încă mai au Windows 10 Mobile pe ele vor continua să funcționeze, însă nu vor mai primi niciun update, motiv pentru care utilizatorii ar trebui să ia în calcul să le schimbe cât mai repede. 

    q1.jpg

    Unul dintre principalele focusuri pentru Microsoft în perioada următoare va fi dezvoltarea serviciilor și tehnologiei din spatele Surface Duo, telefonul dualscreen pe care compania americană l-a prezentat anul acesta. 

    Piața smartphone-urilor a fost un real eșec pentru Microsoft încă de la bun început, iar acest lucru a fost recunoscut chiar și de Bill Gates, care și-a asumat vina pentru faptul că nu a putut anticipa cât de important va deveni un sistem de operare precum Android.

    Resursa

  3. Inundatiile & IT-ul

    Inundațiile produc, anual, pagube însemnate și nasc adevărate tragedii în România. O companie IT de la noi din țară, cu tradiție în cercetarea și proiectarea sistemelor informatice, vine cu o soluție pentru evitarea catastrofelor provocate de revărsările de ape.
    Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC), înființat în 1967 în România, este compania care și-a propus să ducă cercetarea în domeniul protecției civile la un alt nivel. Specialiștii companiei au realizat un sistem de monitorizare a bazinelor de apă capabil să alerteze autoritățile în caz de pericol și să evite inundațiile devastatoare. Înregistrat la OSIM și lansat în 2011, City Protect oferă soluții pentru evitarea inundării Bucureștiului grație rețelei de senzori care împânzesc bazinul hidrografic al Capitalei (râul Dâmbovița, salba de lacuri). 

    Fiindcă s-a dovedit funcțional, proiectul va fi extins la nivel național, iar pentru acest lucru a fost organizată o echipă care cuprinde inclusiv experți internaționali.

    „În urmă cu 9 ani ne-am propus să facem un sistem de alarmare și un plan de măsuri care să prevină catastrofele care pot proveni din inundații în Capitală. Acest proiect s-a chemat City Protect și era valabil doar pentru București. Presupunea scenarii de inundabilitate, care sunt zonele cele mai afectate, ce măsuri trebuie luate. De ceva vreme încoace, încep să fie tot mai pregnante manifestări exteme ale vremii și atunci ne-am gândit să extindem acest proiect cel puțin la nivel național”, dezvăluie Alex Chirciu CEO-ul Institutului pentru Tehnică de Calcul.

    p1.jpg


    Cum funcționează sistemul 
    Sistemul este compus dintr-o rețea de senzori care colectează date de la nivelul salbei de lacuri a Capitalei și din râul Dâmbovița, creează un model matematic al undei de inundabilitate și trimite alerte în caz de pericol. Pentru cei obișnuiți cu codurile de vreme rea (cod galben, cod roșu etc.) este mai ușor de înțeles cum funcționează sistemul de alertă City Protect. Același lucru va fi realizat la nivel național, unde vor fi monitorizate toate bazinele hidrografice din țară. 

    „Soluția noastră pentru prevenirea și avertizarea producerii inundațiilor, bazată pe date climatologice (ex. intensitatea precipitațiilor, zăpadă, temperaturi etc.) și factorii hidraulici (fluxuri de apă în râuri, niveluri de apă în baraje, situația porților de deversare etc.), este capabilă să gestioneze evenimente neprevăzute și să evite inundațiile”, mai spune Alex Chirciu.

    p2.jpg

    Un brand românesc care a stârnit interes la nivel mondial
    Inițiativa ITC a ajuns deja în presa de peste Ocean, în publicații ale unor trusturi de presă precum Fox News, CBS, NBC. Compania românească, la care statul român este acționar minoritar, face parte azi din grupul GFR și are active estimate la aproximativ un miliard de euro.

    Până în anii ’90, Institutul pentru Tehnică de Calcul, a livrat soluții la cheie companiilor strategice de stat, printre care se numără și Centrala Nucleară de la Cernavodă. La ITC au fost realizate peste 300 de proiecte de cercetare, iar specialiștii companiei au contribuit la dezvoltarea primului computer din România.

    Resursa

  4. android1.jpg

    Android 12

    Android 12 introduce setarea ”Automatic” pentru nivelul audio, bifarea acestei opțiuni permițând telefonului să comute automat în modul „vibrații”, în anumite momente ale zilei sau situații care au apărut și în trecut.

    Descoperită de membrii forumului XDA Developers, setarea încă nu este funcțională în prima versiune Android 12 Developer Preview 1. În cele din urmă, noua opțiune ar trebui să permită telefonului cu sistem Android să stabilească automat dacă un mesaj de notificare va fi redat folosind un profil de sunet, sau altul.
    Astfel, unele mesaje de notificare ar putea fi anunțate folosind exclusiv vibrații, vibrații + sunet, sau sunet la o intensitate mai ridicată, dacă scenariul de utilizare anticipat de telefon este unul favorabil. În orice caz, planul este de a scuti utilizatorii Android de bifarea obsesivă a modului vibrații, în anumite momente ale zilei sau locații care impun un nivel de discreție sporit.

    Noua opțiune ar trebui să completeze setările silențioase și implicite deja disponibile sub Android 11. Spre exemplu, dacă folosești o alunecare pe oricare mesaj de notificare Android 11, acestea sunt cele două opțiuni pe care le vei vedea. Prima va dezactiva complet sunetul pentru notificări sau va utiliza vibrația. A doua opțiune va corespunde profilului de sunet pe care l-ai ales la nivel de sistem. Ce-a de-a treia opțiune, automată, ar trebui să detecteze dacă notificarea ar trebui redată cu sunet sau doar vibrații.

    Cert este că noua opțiune ”Automat” este bifată ca setare implicit pe dispozitivele actualizate la versiunea Android 12 Developer Preview 1, fapt ce vine să confirme planurile Google pentru automatizarea setărilor Android. Mai multe detalii vom afla cu ocazia reviziilor viitoare de Android 12, respectiv, la momentul lansării oficiale al noului OS.

    android2.jpg

    Resursa

  5. male.jpg 

    Mac si malware

    Resursa

    Apple nu ratează nicio ocazie să se laude cu securitatea platformelor sale și există chiar și un mit care spune că platforma macOS nu are viruși sau nu poate fi atacată cu diverse forme de malware. În realitate însă, este vorba despre popularitatea sa scăzută, care nu atrage la fel de mulți „hackeri”. De-a lungul timpului au existat însă diverși viruși sau atacuri care au exploatat vulnerabilitățile. Un nou malware a fost identificat pe 30.000 de computere Mac, însă scopul acestuia este încă necunoscut.

    A fost descoperit un nou malware care infectează computere Mac, inclusiv cu procesor M1
    Specialiștii în securitate de la Malwarebytes și Red Canary au descoperit acest software și l-au „poreclit” Silver Sparrow. Acesta nu pare să facă nimic, cel puțin momentan. Acesta pare să fie instalat pe computere fără știrea utilizatorilor și încă nu există dovezi că ar fi fost activat. Analizând aplicația, se pare că aceasta este construită special pentru a rula un anumit cod, la cererea celui care a creat software-ul, după care este programată să se șteargă automat, fără să lase urme pe computerul afectat.

    Mai mult, Silver Sparrow este un malware nou, sau cel puțin a fost modificat în ultimele câteva luni, întrucât infectează atât sistemele Mac cu procesoare Intel, cât și noile computere cu procesoare Apple M1 bazate pe arhitectura ARM. Acesta ar fi al doilea malware compatibil cu macOS-ul pentru ARM, după ce cu o săptămână în urmă a fost descoperit un alt malware care activa pe noile computere de la Apple.

    Se pare că Apple deja a luat măsuri împotriva acestui malware, însă nu știm dacă există și alte astfel de aplicații în „libertate”. Norocul în cazul Silver Sparrow a fost faptul că acest malware nu a fost realizat în așa fel încât să își ascundă urmele într-un mod eficient.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this website, you agree to our Terms of Use and Guidelines