Jump to content

[News] Care sunt noile restricţii în starea de alertă. Cîţu: “România e printre cele mai permisive ţări”


L Z D

Recommended Posts

 

Miercuri au fost depistate peste 4.500 de cazuri de infectare cu coronavirus, așa că România revine, în mod oficial, la restricții mai dure. 

Circulația va fi permisă doar până la ora 22. După aceea, vom putea ieși din casă doar pentru motive bine întemeiate și cu adeverință. Și, cum valul puternic de îmbolnăviri a venit din zonele turistice, unitățile de cazare de acolo vor avea limită pentru oaspeți.

Acum sunt internați în secțiile de terapie intensivă aproape 1.200 de români.

Pentru a stăvili valul trei al pandemiei, Guvernul a prelungit starea de alertă. Măsură este necesară mai ales că tulpinile de coronavirus din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud au infectat mai mulți români.

Începând de duminică, 14 martie, nu vom putea să ieșim din casă după ora 22, decât dacă avem un motiv bine întemeiat, pe baza unei declarații pe propria răspundere.

 

Adică fie mergem sau venim de la serviciu, fie la spital sau trebuie să îngrijim o persoană care nu se poate deplasa.
Cum ieșitul în oraș pentru socializare nu reprezintă un motiv bine întemeiat și programul teraselor se scurtează cu o oră și vor fi deschise tot până la 10 seara.

Florin Cîțu, premierul României: ”Ne-am uitat la ce fac celelalte țări și ele reduc timpul de circulație pe durata nopții. Și acest lucru funcționează. România e printre cele mai permisive. E o măsură folosită în alte țări”.

După ce săptămânile trecute s-au format cozi interminabile pe pârtiile de schi, de acum în unitățile de cazare din zonele turistice de munte vor fi restricții.

 

Tot mai multe localități intră în scenariul roșu
 

Potrivit deciziei Comitetului pentru Situații de Urgență, hotelurile și pensiunile pot primi clienți până la 80% din capacitatea de cazare.

Roxana Cojocea, președinte Asociația de Turism din Poiana Brașov: ”Noi susținem că nu din horeca pleacă acel număr mare de îmbolnăviri, cred că sunt și alte locuri în care oamenii se pot infecta. Turismul are mult de suferit, iar activitatea nu știu cum va putea fi susținută în continuare”.

Restricțiile vin după ce numărul celor diagnosticați cu Covid-19 a trecut de 4.500. Secțiile de terapie intensivă deja nu mai fac față, mai ales că numărul pacienților intubați a sărit iar de 1.100. La Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj, de pildă, nu mai sunt locuri.

Andrei Leșan, Șef Secție Covid - Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello: ”Reușim să rotim, ca să spun așa, externăm sau transferăm pacienți dar în permanență suntem solicitați cu telefoane, în permanență sunt pacienți pozitivi, pacienți gravi, efectiv ambulanțele nu au unde să ducă pacienții”.

100 de persoane au fost răpuse de boală în ultimele 24 de ore. Situația e cu atât mai gravă cu cât tot mai multe localități intră în scenariul roșu.

La nivel de județe, în Timiș este cel mai rău. Rata de incidență a depășit 5 la mia de locuitori, în timp ce Ilfovul se apropie de 4. Clujul, Bucureștiul și Brașovul sunt și ele în scenariul roșu, cu peste 3 cazuri la mia de locuitori.

Și, în plină campanie de vaccinare, din unele centre lipsește personalul.

Cristian Ionescu, prefectul județului Prahova: ”Sunt 20 de localități care trebuie să deschidă centre pentru a asigura vaccinarea populației locale, iar în aceste centre noi avem nevoie de 4 medici”.

Starea de alerta va fi prelungită cel puțin până la mijlocul lunii aprilie.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this website, you agree to our Terms of Use and Guidelines