Jump to content

[Windows] Afla cele mai utile informatii despre Windows 10


fantezie

Recommended Posts

Windows 10 este un sistem de operare pentru computere personale dezvoltat de Microsoft ca parte a familiei de sisteme de operare Windows NT. A fost anunțat în septembrie 2014, urmat de o scurtă demonstrație la conferința Build. Prima versiune a sistemului de operare a intrat în procesul de testare beta publică la 1 octombrie 2014, versiunea finală fiind lansată în mod oficial pe 29 iulie 2015.

Windows 10 a introdus aplicațiile universale, acestea fiind proiectate să ruleze pe mai multe dispozitive din familia Microsoft, cu un cod aproape identic, incluzând computere personale, tablete, smartphone-uri, sisteme înglobate, Xbox One, Surface Hub și Windows Holographic. Interfața Windows a fost revizuită pentru a ușura tranziția dintre o interfață adaptată pentru mouse și o interfață adaptată pentru touchscreen, bazate pe dispozitivele de intrare disponibile —‌ în special la PC-urile 2-în-1. Ambele interfețe includ meniul Start ce încorporează atât elemente din meniul Start din Windows 7, cât și din Windows 8.1. Prima versiune de Windows 10 a mai introdus o caracteristică pentru a administra ferestrele și desktop-urile virtuale numită Timeline, browserul Microsoft Edge, suport pentru autentificarea cu amprentă sau prin recunoașterea facială (Windows Hello), noi caracteristici de securitate pentru sistemele enterprise, DirectX 12 și WDDM 2.0, acestea îmbunătățind capabilitățile de grafică ale sistemului de operare pentru jocuri și programe de editare foto și video.

Microsoft descrie Windows 10 ca fiind un „sistem de operare livrat ca serviciu”, ce va primi în continuare actualizări ale caracteristicilor și funcționalității sale, cu abilitatea sistemelor enterprise de a primi actualizări ce nu sunt urgente mai încet, sau să folosească suportul pe termen lung pentru a primi doar actualizări urgente, cum ar fi patch-uri de securitate, pe perioada de 5 ani în care este valabil suportul mainstream. Terry Myerson, vice-președintele executiv al Microsoft Windows și al grupului de dispozitive Microsoft, a argumentat că scopul acestui model este de a reduce fragmentarea platformei Windows, Microsoft stabilindu-și atunci scopul ca Windows 10 să fie instalat pe 1 miliard de dispozitive în 2-3 ani de la lansare.

Windows 10 a primit în mare parte recenzii pozitive, odată cu lansarea originală în iulie 2015. Criticii au apreciat decizia Microsoft de a dezactiva unele elemente de interfață din Windows 8.1 (incluzând aplicațiile pe ecran complet și meniul Start în interfața non-tactilă), pentru a oferi o interfață adaptată computerelor desktop, în linie cu vechiile versiuni de Windows. Totuși, noua interfață pentru ecrane tactile din Windows 10 a fost criticată pentru eliminarea unor caracteristici ale celei din Windows 8.1. Criticii au mai apreciat îmbunătățirea aplicațiilor din Windows 10 față de cele din 8.1, integrarea Xbox Live, precum și funcționalitatea și capabilitățile asistentului personal Cortana și înlocuirea browserului Internet Explorer cu Microsoft Edge.

De asemenea, unii critici au caracterizat lansarea inițială a Windows 10 în iulie 2015 ca fiind grăbită, menționând starea incompletă a unor aplicații incluse cu sistemul de operare (cum ar fi browserul Microsoft Edge), precum și stabilitatea sistemului propriu-zis la lansare. Windows 10 a mai fost criticat pentru limitarea modului în care utilizatorii îl pot opera, cum ar fi controlul limitat asupra instalării actualizărilor pe ediția Home (orientată pentru consumatori), comparativ cu versiunile precedente. În urma criticilor, Microsoft a introdus în versiunea 1903 mai multe opțiuni de instalare a actualizărilor pentru utliizatorii ediției Home.[3] Au mai apărut și alte reacții negative în mediul online legate de confidențialitate, de setările implicite ale sistemului de operare și de anumite caracteristici care necesită transmiterea unor date de utilizare către Microsoft, pentru îmbunătățirea sistemului de operare, deși aceste date erau transmise și în Windows 8.1. Odată cu actualizarea 1803, Microsoft a făcut mai clară experiența de alegere a opțiunilor de confidențialitate la prima pornire a sistemului.[4] Microsoft a mai fost criticat pentru modul în care a distribuit Windows 10 utilizatorilor versiunilor anterioare de Windows, ce includea descărcarea automată a unor fișiere de instalare pe computere, afișarea unor meniuri pop-up ce promovau upgrade-ul sau inițierea procesului de instalare în mod automat, fără alegerea utilizatorilor.

Numărul utilizatorilor de Windows 10 este în creștere, cota versiunilor mai vechi de Windows scăzând, lucru măsurat de traficul web. Conform datelor din iunie 2016, sistemul de operare rulează pe 350 milioane de dispozitive active, și are o cotă de utilizare estimată pe computere personale de 22% și 12% pe toate platformele (computere personale, tablete, smartphone-uri și console de jocuri).

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Windows_10

 

Link to comment
Share on other sites

  • taken locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this website, you agree to our Terms of Use and Guidelines