Jump to content

[Stiri] Războiul din Ucraina: primul vas cu cereale pleacă în baza unui acord cu Rusia


kenveloo

Recommended Posts

Prima navă care transporta cereale a părăsit un port ucrainean în baza unui acord de referință cu Rusia.

Oficialii turci și ucraineni spun că nava a părăsit portul din sudul Odesa luni dimineață, ora locală.

Rusia a blocat porturile ucrainene din februarie, dar cele două părți au încheiat un acord pentru a relua transporturile.

Se speră că acordul va atenua criza alimentară globală și va scădea prețul cerealelor.

Turcia a declarat că nava sub pavilion Sierra Leone, Razoni, va acosta în portul Tripoli din Liban, adăugând că mai multe transporturi vor avea loc în următoarele săptămâni.

Centrul Comun de Coordonare, înființat la Istanbul în temeiul acordului, a declarat că nava transporta aproximativ 26.000 de tone de porumb și că era de așteptat să ajungă în apele turcești pentru inspecție marți.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat pentru BBC că Razoni este un test important pentru a arăta că acordul va funcționa, Turcia ajutându-și navigația în siguranță prin apele periculoase.

„Există problema minelor”, a spus el pentru BBC Newshour. „Există o mulțime de mine – începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, pe lângă minele care au apărut în Marea Neagră începând din februarie – oferă o mulțime de riscuri”, a spus el.

Există îngrijorări că, deși navele ar putea să părăsească Ucraina cu tone de cereale, ar putea să nu poată obține o asigurare accesibilă pentru a se întoarce pentru o altă încărcătură.

Dar Kubrakov a spus că se așteaptă să vadă între una și trei nave mergând în ambele direcții în următoarele câteva săptămâni, cu nave goale venind în portul Odesa din strâmtoarea Bosfor a Turciei.

În timp ce vederea Razoni, cu macaralele ei albe depozitate și corpul lung albastru, care se îndreaptă în Marea Neagră infestată de mine reprezintă o dezvoltare semnificativă, operațiunea va trebui să dureze o perioadă susținută fie pentru economia deteriorată a Ucrainei, fie pentru zeci de milioane. de oameni din întreaga lume să beneficieze.
 

spacer.png

Acordul de luna trecută - intermediat de ONU și Turcia - a durat două luni și era stabilit să dureze 120 de zile. Poate fi reînnoit dacă ambele părți sunt de acord. Secretarul general al ONU, António Guterres, a salutat plecarea navei și a salutat Turcia pentru rolul său în munca de implementare a acordului.

Blocarea cerealelor din Ucraina a contribuit la o criză alimentară globală, produse pe bază de grâu, cum ar fi pâinea și pastele, devenind mai scumpe, iar uleiurile de gătit și îngrășămintele crescând și ele.
Rusia și Ucraina produc împreună aproape o treime din aprovizionarea globală cu grâu. În 2019, Ucraina a reprezentat 16% din livrările de porumb din lume și 42% din uleiul de floarea-soarelui, conform datelor ONU.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a numit transportul o „uşurare pentru lume” şi a îndemnat Moscova să „respecteze partea sa din acord”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor de la Moscova că plecarea navei a fost o evoluție „foarte pozitivă”.

Liderii internaționali i-au întâmpinat cu generozitate transportul, secretarul britanic de externe Liz Truss numind-o „un prim pas important”. Dar purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a spus că Rusia trebuie să se asigure că „întregul acord” este îndeplinit pentru a relua exporturile ucrainene în întreaga lume.

În conformitate cu termenii acordului, Rusia a fost de acord să nu ținteze porturile în timp ce transporturile sunt în tranzit, iar Ucraina a fost de acord ca navele sale navale să ghideze navele de marfă prin apele care au fost minate.

Un inginer care lucrează la Razoni a declarat agenției de presă Reuters că este îngrijorat de pericolul minelor marine.

"Sperăm să nu se întâmple nimic și să nu greșim. Acesta este singurul lucru de care mă tem în această călătorie, ca și pentru celelalte lucruri, suntem obișnuiți cu ele ca marinari", a spus Abdullah Jendi.

Turcia - sprijinită de Națiunile Unite - va inspecta navele, pentru a înlătura temerile Rusiei cu privire la contrabanda cu arme.

Încrederea rămâne scăzută între oficialii de la Kiev și Moscova, iar luna trecută acordul a fost aruncat în haos la mai puțin de 24 de ore după ce a fost anunțat când Rusia a lansat două rachete în portul Odesa.

Deputatul din Odesa, Oleksiy Goncharenko, a declarat pentru BBC că se așteaptă ca transporturile din celelalte porturi să continue marți, dar Rusia ar putea încerca să le perturbe prin acțiuni militare suplimentare.

„Vedem aceste atacuri îngrozitoare cu rachete împotriva Odesei în ultimele zile – acestea sunt doar încercările lor de a crește riscurile pentru proprietarii de nave, pentru echipaj, să nu vină la Odesa”, a spus el.

spacer.png

 


 

 

spacer.png

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this website, you agree to our Terms of Use and Guidelines